Lot on Tours

Vul een subtitel in

Check de facebook-pagina voor meer info :

 Lot On Tours 

Lees hier de ervaringen van Paskal en Layla die hebben genoten van het uitstapje met Lot on tours !

Ook hebben we een uitstapje gedaan met Lot On Tours. Een broer in zus opgegroeid in Frankrijk, maar geboren in Nederland, organiseren een uitstapje waarbij je kennismaakt met locale boeren en producten.

We begonnen bij Chateau Eugénie, Grands Vins Cahors, een wijnhuis die al sinds de 15e eeuw wijn maakt en op de dag vandaag is vernoemd naar bedovergrootmoeder Eugénie. De wijngaard van Cahors is een rijke grond, variërend van grind, klei, kalksteen en ijzer die de kracht en smaak geven aan de Malbec druif. De Malbec is de bekendste druif uit het Cahors gebied, maar zeker niet de enige.
Geplant op de terrassen van de Lot vallei, op heuvels en plateaus genieten de wijnranken van veel zon.

Tijdens onze wijnproeverijen laten we jullie graag de witte wijn (Chardonnay/Viognier) of de rode wijn (Malbec/Merlot) proeven en vertellen wij hier graag meer over!

Na dit bezoek rijden we met het busje naar de top van de wijngaarden en wordt er een picknicktafel uitgeklapt voor de lunch. Heerlijke streekproducten komen op tafel en we genieten van het prachtige uitzicht!

Vervolgens gaan we door naar een gepassioneerde fois gras boer, Ferme du Mayne. https://fermedumayne.fr/fr/

Allereerst willen we kwijt dat (juist) wij een grote liefde voor dieren hebben. Enig dierenleed zouden wij op geen enkele manier promoten. Graag eerst het gehele bericht lezen voordat de mening over de fois gras wordt gegeven!

De eigenaar heeft zijn baan als ingenieur voor Samsung in Parijs opgezegd om terug te gaan naar het familiebedrijf. Het bedrijf fokt eenden voor fois gras. Vanaf het kuiken zijn tot en met de slacht vindt het proces allemaal plaats op het zelfde terrein (wat enorm veel stress scheelt van vervoer). Wat prachtig is aan deze boerderij is dat alles om het welzijn van de eenden draait op het moment van leven. Per 300 eenden is er een hectare grond beschikbaar waar bomen groeien voor beschutting, waar ze een huisje hebben en waar ze onbeperkt kunnen eten en drinken. Hier leven zij 4 maanden - 10 dagen. De laatste 10 dagen worden zij overgebracht naar een stal waar zij 2x per dag te eten krijgen, de radio aanstaat en waar zij regelmatig worden natgespoten (daar genieten ze van). Na deze 10 dagen worden ze geslacht en wordt álles van de eenden gebruikt. Het vlees wordt verwekt door de boerderij zelf en de veren worden gegeven aan een bedrijf die daar kussens en dekens van produceert. Ik (Layla) moet zeggen dat ik heus wel moeite had met dit bezoek, maar vond het egoïstisch van mezelf om niet te kijken - ik eet het immers ook. Maar aan het einde van het bezoek was ik enorm opgelucht! Ik mocht zelfs de eendjes even lekker nat spuiten. Genietend met de borst naar voren kwamen ze stapje voor stapje naar me toe. Deze eendjes hebben het goed en vele malen beter dan de kippen in Nederland (en dan die arme varkentjes nog daargelaten (die ik overigens niet niet-bio eet!)) maargoed ik dwaal af: terug naar het verhaal.
De eigenaar wilt heel graag bezoekers naar de boerderij lokken om te laten zien dat zij enorm goed zijn voor de beestjes en een fantastische kwaliteit aan vlees leveren, en wij zijn voor!

De laatste stop is bij een geitenboerderij (Ferme de Laspeyriès) waar de lokale beroemde kaasjes Rocamadour worden gemaakt. Heerlijk kleine zacht romige geitenkaasjes: yummie!!!
We worden bij binnenkomst haast opgetild door de vliegen - hahahahahaha gooorrrrr - maar de geitjes maken een hoop goed. Wat zijn het toch een nieuwsgierige aagjes! En dan over de bokken nog nieteens gesproken.. het bedrijf is bezig om een groot park aan te leggen waar de geitjes vanaf volgend jaar lekker los kunnen lopen! Naast de geitjes zijn er ook nog 14 varkentjes die op de boerderij wandelen. Daar worden we blij van!

Al met al een zeer geslaagde dag en weer veel informatie rijker geworden over de omgeving van Cahors!

Op de laatste ochtend brengen Paskal en ik een bezoek aan de eigenaar van de wijngaarden van Château Pech de Jammes. Wij hadden namelijk eerder die week een Chardonnay van dit wijnhuis geproefd die ons omver deed blazen! Hier wilden wij natuurlijk meteen meer over weten..
Na telefonisch contact met Thomas - de eigenaar - worden we door hem op de fiets opgewacht bij de oprit van zijn erf. Hij laat ons voorgaan en we rijden over een prachtige oprit met aan weerszijden druivenranken en truffel eiken. Eenmaal bij zijn woning aangekomen ontmoeten wij ook een Nederlandse vriend van hem, Simon. Samen nemen ze ons mee de wijngaarden in. De wijngaarden groeien in de prachtige vorm van een decolleté zoals dit zo prachtig werd verwoord, haha. De ranken (Malbec en Chardonnay) gelegen op het zuidwesten, hebben hier de gehele dag zon. Dit wijnhuis beschikt slechts over 5 hectare (met een productie van maximaal 25.000 flessen per jaar).
Na het wandelen langs de wijnranken worden we naar het proeflokaal begeleid, en proeven daar de wijnen die dit wijnhuis de bieden heeft. Naast deze fantastische Chardonnay hebben zij ook een rosé en 3 klassen rode wijn. Ook over deze wijnen volgt spoedig meer informatie via de wijnblog, wellicht dat er nog iets leuks op de planning staat! Houdt onze pagina dus in de gaten 😊.